Årliga händelser och saker att göra i Filipstad

Som stad kan Filipstad kännas liten och obetydlig, vilket kanske egentligen också är sant om du ser till många andra pulserande turistorter i Sverige. Hur som helst är det inte så att denna stad ligger på latsidan och att det inte alls händer något. I Filipstad är det alltid något som händer, och gör det inte det finns det alltid möjligheter till massor av aktiviteter i olika former. Det handlar om årliga händelser och saker som alltid finns att göra i Filipstad. Nedan får du läsa om ett axplock av vad som finnas för dig som besöker denna ort i det svenska riket.

Den stora sport och fritidsanläggningen

I Filipstad har det verkligen satsats på sport och fritid samt alla aktiviteter kring detta. Här har en av Sveriges modernaste anläggningar skapats för detta ändamål, där du som besökare eller invånare har full tillgång till motion och idrott. Staden har också ett mycket modernt badhus i anslutning till detta, där alla kan finna olika aktiviteter och en simbassäng på 25 meter. Om du besöker Filipstad under vinterhalvåret finns det även mycket aktiviteter inom skidåkning, där du finner allt från slalombackar till spår för längdåkning.

Fiske i 46 sjöar på samma fiskekort

Om du är en av de många som åker runt på semester för att utöva ditt stora intresse rörande fiske. Ja, då har du kommit till en plats på jorden som ger dig tillgång till fiske i hela 46 sjöar med ett enda fiskekort. Här finns det även möjligheter att fiska efter inplanterad ädelfisk i många av dessa. Något som årligen sker i Filipstad är det som kallas för Forellnappet. Detta är en fisketävling som går av stapeln varje oktober månad och lockar massor av hobbyfiskare över hela landet.

Övriga årliga aktiviteter i Filipstad

Naturligtvis kommer inte detta vara allt som sker i Filipstad, utan det finns en mängd olika anledningar att besöka denna ort vid olika tillfällen på året. Nedan följer några av de lockande attraktionerna som kan föra dig till denna stad för en tids underhållande avkoppling.

  • Oxhälja Marknad: När du är den som vill besöka en riktig svensk marknad med anor sedan 1600-talet, så ska du verkligen besöka Filipstad under första lördagen i september varje år. Här finner du då en traditionell gatumarknad som tar dig i stort sett runt hela staden. Här finns det i snitt cirka 1500 marknadsknallar presenterade och marknaden besöks årligen av cirka 150000 besökare.
  • Nationaldagsfirande: Naturligtvis är detta något som enligt tradition brukar firas i alla de svenska städerna. Är det dock så att du väljer att befinna dig i Filipstad under denna tid på året, så kommer du att finna en 2 dagar lång fest. Här handlar det om cruising, artistuppträdande och en stor nationaldagsparad samt mycket mera tillsammans med marknadsstånd och aktiviteter för de små.
  • Kulturmix: Något som brukar vara vanligt är att det finns något som kallas för Kulturnatten. I Filipstad har de valt att kalla denna årliga händelse och fest för Kulturmix. Denna händelse går av stapeln varje år i oktober och är en gratis tillställning där du kan beskåda allt från hantverk och workshop på dagen till musik och uteliv på natten.
  • Julmarknad i Filipstad: För denna årliga attraktion i en mysig och spännande del av Sverige står Filipstads Gille. Detta är alltid något som drar och lockar ut alla de stadsbor som du sällan möter på de vanliga dagarna. Här får du chansen att uppleva en julmarknad i en liten ort på det gamla traditionella och klassiska viset.