Sevärdheter i Filipstad

sevärdheter i filipstad

Eftersom Filipstad är en gammal brunns- och kurort så kommer naturligtvis mycket av de sevärdheter som du finner i denna stad vara förknippade med detta. Detta var under den senare delen av 1800-talet, vilket gjorde att många reste till denna ort för att ta vara på de naturliga rikedomarna som skulle ge hälsa och välmående till alla människor. Här finner du då det som kallas för Kalhytte Brunn, som du kan läsa en intressant historia om nedan. I övrigt så finner du platser som hedrar de Två herrarna Nils Ferlin och John Ericsson som två platser att besöka i Filipstad. Utöver detta finns en välbevarad huvudgata vid namn Drottninggatan i denna stad som centraliserar en härlig shopping i små pittoreska butiker. Andra natursköna platser är sjöarna Lersjön och Degerlösen samt Skillerälven som rinner genom centrala Filipstad.

Historien om Kalhytte Brunn

Det var under andra hälften av 1800-talet som Filipstad blev känt som en av Sveriges mest attraktiva kur- och brunnsorter. Detta var då genom Kalhytte Brunn som är en naturligkälla vilken inte fryser på vinterhalvåret och kan därmed besökas året runt. Det bolag som drev all den verksamhet som fanns runt Kalhytte Brunn var Kalhytte Brunns och Badhus AB. Här var det en läkare vid namn Nils Sandberg med en kamrer vid namn Geijer som bedrev verksamheten. Här har det skrivits om Kristian Geijer att han var som klippt och skuren för sin befattning vid Kalhyttebrunn. Varje dag klockan åtta vandrade runt och sped glädje med sin uppenbarelse och rosiga ansikte, lockade till hälsoskimmer och rodnad på de gyttjebadande kvinnornas kinder. Här uppfattades han som en jovialisk Bellmanskrögare som varje dag hivade upp vatten ur brunnen och serverade sina patienter den dagliga dosen.

Denna anläggning besöktes också år 1746 av självaste Carl von Linné. Han framhöll då att det var en plats och en källa där ”ståndspersoner druko ur den” Denna källa ansågs vara mycket hälsosam tack vare dess vattens höga halt av järn. Under 1800-talet byggdes även ett hus ovanför källan där det erbjöds medicinska bad och brunnsdrickning. Idag finns sedan 1920 inte detta hus kvar, men källan finns som resmål för alla som vill besöka denna.

Nils Ferlin statyn och Ericsson stenen

Det två andra stora sevärdheterna i Filipstad är Nils Ferlin statyn. Här är detta inte alls någon ståtlig pelare som tornar upp mot skyn, utan Nils sitter och funderar på en parkbänk på Stora Toget i Filipstad. Förmodligen precis som historien påtalar att denna Filipstadsbo, gjorde långa stunder under sin levnadstid. Helt enkelt ett naturligt turistmål för alla som vill se minnet från en av de största och främsta poeterna och diktarna i den svenska historien. Nu är det inte slut med detta, utan Flipstad har även ett minnesmärke av sin stora uppfinnare. Här handlar det om en rest sten vid vattnet för att hedra John och Nils Ericsson. John var uppfinnaren av varmluftsmaskinen och propellern, och är förmodligen den mest kända svenska uppfinnaren i USA. Här finns även ett gravmonument att besöka i Filipstad.

Natursköna sevärdheter i Filipstad

Förutom att denna stad har ett stort kulturarv att uppvisa, så kommer även du som besöker att finna en plats för själen. Precis som Ulf Lundell sjöng, så kommer själen att få tid för ro och vila i Filipstad. Här finner du massor av natur och parker tillsammans med sjöarna Lersjön och Degerlösen. Dessa sammanbinds också av Skillerälven som också kan ses slingra sig genom den vackra stadskärnan. Något som du naturligtvis inte heller får missa vid ett besök är att kliva in på Wasabröd. Här finner du ett Knäckebrödsmuseum samt en fabriksbutik vilket ger dig känslor av Sveriges storhet. När sedan ser till hela kommunen finns det mera att finna. Här kan du besöka Långbans Gruvby med inte mindre än 300 mineralarter, av vilka 70 unika för denna märkliga plats. I övrigt finns Brattforsheden, Tibergs udde och Nordmarksmyrarna som är naturlreservat.